Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu olan INC Kongresi Londra’da yapıldı.
Dünyanın dört bir yanındaki kuru meyve ve kuruyemişler konusunda en yüksek danışma platformu olan Uluslararası Kuruyemiş ve Kuruyemiş Konseyi (INC), bu yıl 40. kez 22-24 Mayıs tarihlerinde Londra’da düzenlendi.
Kongreye katılan ülkeler arasında ABD’nin ardından 81 temsilci ile Türkiye en fazla katılım sağlayan ülke olurken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu tarafından güçlü bir katılım ve temsil sağlandı.
İNC Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, A.Ş. Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan ve heyet temsilcileri İNC Mütevelli Heyeti Toplantısı, Elçiler Toplantısı, İstatistik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi toplantılarının yanı sıra düzenlenen panellere katılarak diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çeşitli toplantılar gerçekleştirdiler. kuruluşlarında gündemdeki konuların görüşülmesi. değerlendirmelerde bulundu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, “Üç gün boyunca A.Ş. Kongresi’nde 65 farklı ülkeden 1.300 kuru ve kabuklu meyve sektörü lideri Londra’da bir araya geldi. Üç gün boyunca kabuklular ve kuru meyve ürünlerinde verim tahminleri, arz, talep ve ticaret konularında oturumlar düzenlendi. 2023/24 dünya kuruyemiş üretiminin bir önceki döneme göre yüzde 5 artarak 5,7 milyon tona (çekirdek bazında, kabuklu antep fıstığı hariç) ulaşacağı tahmin ediliyor. Şu anda kesin sonuçları iddia etmek için çok erken. Badem, ceviz, kaju, fındık ve ceviz mahsullerinin bir önceki dönemin yatay veya biraz üzerinde kalması bekleniyor.” söz konusu.
Başkan Işık, “2022/23’e göre antep fıstığı ve macadamia’nın sırasıyla yüzde 37 ve yüzde 9 artması beklenirken, Amazonia (Brezilya) antep fıstığı ve çam fıstığı için bu sezon daha düşük rekolte öngörülüyor. 2023/24 sezonunda dünya fıstık üretiminin 2022/23 yılına göre yüzde 4 artışla 51 milyon ton olması bekleniyor. Hurma (yüzde 22), kuru erik (yüzde 21) ve kuru incir (yüzde 14) üretiminin artması beklenirken, 2023/24 döneminde dünya kuru meyve üretiminin önceki yıla göre yüzde 7 artışla 3,2 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. 2022/23. Yenilikçi ürünlerin önemi ve Z kuşağının pazar gelişiminin ana itici gücü olması da kongrede değerli bir gündem maddesi oldu.” dedi.
Ürünler hakkında detaylı bilgilerin verildiği yuvarlak masa oturumuna Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Vesta Tarım temsilcisi Emrah Yaşar, çekirdeksiz kuru üzüm hakkında açıklamalarda bulundu. Hurma, Kuru Kayısı ve Kuru İncir oturumuna Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Pagysa firması temsilcisi Guillaume Pagy başkanlık ederken, Birlik Üyesi Anadolu A.Ş. firması temsilcisi Ogan Ceryan ve Miray Usta, Usta Gıda firması temsilcisi de oturuma katılarak çalışmalarımız hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. .
Financial Times İş Geliştirme Müdürü ve Yetenek Müdürü Virginia Stagni, işletmelerin hem tüketiciler hem de sektör profesyonelleri olarak genç nesilleri nasıl dahil edebileceğini tartıştı.
A.Ş. İcra Direktörü Goretti Guasch, fındık ve kuru meyve sektöründeki son gelişmeleri anlatan bir sunum yaptı. Ayrıca INC’nin Hindistan’daki Z Kuşağı’nın algıları ve tüketim alışkanlıkları ile fındık ve kuru meyveleri nasıl algıladıklarını inceleyen son araştırmasını paylaştı.
King’s College London’da Beslenme Araştırma Semineri’nde Pediatrik Alerji Profesörü. Gideon Lack, yemiş alerjilerinin önlenmesine ilişkin dönüm noktası niteliğindeki LEAP çalışmasını tartıştı.
Kopenhag Üniversitesi’nden Doç. Dr. Marta Guasch-Ferré fındığın sağlığa faydalarını destekleyen bilimsel kanıtları anlattı.
Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Rachael Garrett, Sürdürülebilirlik Semineri’nde fındık ve kuru meyve sektörünün zaten sürdürülebilir bir tarım sektörü olduğunu söyledi.
Küresel Kampanya Stratejileri başlıklı oturumda, çeşitli sektör derneklerini temsil eden konuşmacılar, dünyanın farklı bölgelerinde kuruyemiş ve kuru meyve tüketimini yaygınlaştırmaya yönelik girişimlerini sundular.
Ayrıca 43 firmanın çalışmalarını sergilediği ve iş bağlantıları kurduğu A.Ş. Kongresi’nde stant alanı oluşturuldu.
2024 INC Kongresi’nin 8-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Kanada’nın Vancouver kentinde yapılacağı açıklandı.
INC İcra Direktörü Goretti Guasch, “INC Kongresi, fındık ve kuru meyve endüstrisi için dünyadaki en önemli etkinliktir. Küresel olarak tüketimi artırmak için nasıl bir yol izleyeceğimizi tartıştığımız için ağ için çok verimli bir üç gün oldu.” söz konusu.
Sektöre üstün katkıları ödüllendiren INC Ödülleri de sahiplerini buldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı